Kersttoernooi 2018

Verslag geschreven door Frans van Doorn.

Ook dit jaar organiseerde biljartvereniging “Ons Genoegen” uit Norg wederom het jaarlijkse kerst toernooi. De wedstrijden werden op donderdag 27 en vrijdag 28 december gespeeld in drie verschillende wedstrijdklassen. Met 50 deelnemers uit heel Noord Drenthe was de belangstelling weer als van ouds. Het was een heel spannend en vooral heel gezellig toernooi.

In de C poule deed Ab Barels weer van zich spreken door overtuigend de finale te bereiken. Hierin moest hij echter zijn meerdere erkennen in een ontketende Geert Bezu die het presteerde om vanaf acquit een serie van 14 caramboles te maken. Hier had Ab niet van terug en schudde na een korte partij sportief Geert de hand.

De derde plaats was voor Jan van der Velde en de vierde voor Hans Karsten. Hans kon het goede spel uit de eerdere ronden in de halve finale dit keer niet evenaren.

In de B poule werd Lucas Enting vierde en Johan Tip derde. Johan speelde een goed toernooi maar had het in de halve finale moeten afleggen tegen een goed geprepareerde Piet de Leeuw.

De Leeuw was ook in de finale niet te temmen en verslond zijn moedige tegenstrever Ger van Ruiven. Deze had enige zeer sterke partijen laten zien met prachtige series maar was tegen de jacht op caramboles van de Leeuw niet opgewassen. Na tot op het laatst zeer goed partij te hebben geboden feliciteerde hij Piet met zijn zwaar bevochte overwinning en zijn eerste plaats in de B poule.

In de A poule verraste Tyme Doedens met een prachtige partij één van de favorieten voor de eindzege namelijk Carel Mauwa. Hiermee leek echter zijn kruit te zijn verschoten. In de halve finale ging Tyme kansloos ten onder tegen Arend Mulder en om de derde plaats bleek Henk Klasens beter te hebben gespresteerd dan hij.

Onopvallend bijna geruisloos was Frederik Doek de finale in gekomen door gewoon degelijk en constant te spelen.

De carambole vastheid van zijn tegenstander Arend Mulder, die in eerdere partijen uit de meest onmogelijke positie wist te scoren, haperde. En zo werd Frederik Doek de verdiende overwinnaar van de A Poule en van het kerstbiljart toernooi 2018 van “Ons Genoegen” .Een zeer goed georganiseerd toernooi dat met bijna alle deelnemers in de nazit stijlvol werd afgesloten met de prijsuitreiking.

De wedstrijdleiding perfect in handen van Sikko en Lammert.

Berend kwam even langs, ondanks zijn rugpijn.

In de C- klasse vielen in de verliezersronde Ruud Kiewiet, Jan Noord, Henk Prins ( na verlenging tegen Janny Keun) en Wim Kuipers als eerste slachtoffers.


In de achtste finale werden Albert Maris, Jan Darwinkel, Willem Jan Kroeze, Gerrit Speelman en Elly Haaijer uitgeschakeld.

Dan de winnaars en verliezers in de B klasse:

In de verliezersronde vielen Rudie Saptenno, Geert Oldenhuizing, Lammert Beukema en good old Leu Ausma al uit.


Dan de toppers uit de A- klasse:

In de verliezersronde worden Hans van der Heijden, Chris Eleveld, Nico Zandvliet en Anko Huizinga uitgeschakeld.

De kampioen

Frederik Doek werd overtuigend kampioen door alle partijen te winnen.

Ook Arend was niet opgewassen tegen het spel van Doek.

Tyme Doedens werd vierde, na verloren te hebben van Arend.